Мини ябълков пай
Време за подготовка:
20 минути или по- малко
Общо:
20 минути или по- малко
- Съставки:
-
За тестото:
-
Брашно – 2 ч.ч.
-
Сол – 1/2 ч.л.
-
Бакпулвер– 1/2 ч.л.
-
Масло – 250 г
-
Заквасена сметана – 1/2 ч.ч.
За плънката:
-
Ябълки Грени смит – 3 (обелени и нарязани на малки парченца)
-
Лимонов сок – 2 с.л.
-
Канела – 1/2 ч.л.
-
Захар – 1/4 ч.ч.
-
Брашно - 2 ч.л.
-
Карамелени бонбони - 8 (нарязани на едро)
-
Яйце - за намазване
-
- Подготовка:
-
В голяма купа се смесват брашното, солта и бакпулвера. Добавят се маслото, нарязано на парченца, и заквасена сметана. Сместа се разбърква с пръсти. Трябва да се получи мокро тесто, което се изсипва на добре набрашнена повърхност. Меси се до готовност. Опакова се добре в пластмасово фолио и се слага в хладилника за половин час, за да си почине.
Междувременно се подготвя плънката. В купа се изсипват ябълките, добавят се лимоновия сок, канелата, захарта и брашно и се разбърква добре. Фурната се загрява до 220 градуса по Целзий. Охладеното тесто от хладилника се разточва на малки кръгчета. В центъра на кръгчетата се слагат парченца от карамелените бонбони и се поръсва със сол. Поставя се вторият кръг и ръбовете се запечатват с помощта на вилица.
Всеки мини пай се намазва с разбито яйце и се надупчва с вилица. Мини пайовете се подреждат в тава за печене, на дъното на която има хартия за печене, и се пече в продължение на 15 минути или докато не получи хубав златист цвят.