Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане
7 най-често срещани грешки, които допускаш при готвене

7 най-често срещани грешки, които допускаш при готвене

Със сигурност знаеш как да  готвиш в твоята кухня, но това не значи, че не допускаш грешки. Дори ястията,  които приготвяш да са безспорен, кулинарен успех, това не означава, че не могат  да се подобрят и да станат още по-вкусни. Струва ти се, че баба ти и майка ти  не са те научили на всички готварски трикове? Сега имаш шанс да разбереш кои са  най-често срещаните грешки, допускани в кухнята – за да ги избегнеш и започнеш  да готвиш още по-добре!

Със сигурност знаеш как да готвиш в твоята кухня, но това не значи, че не допускаш грешки. Дори ястията, които приготвяш да са безспорен, кулинарен успех, това не означава, че не могат да се подобрят и да станат още по-вкусни. Струва ти се, че баба ти и майка ти не са те научили на всички готварски трикове? Сега имаш шанс да разбереш кои са най-често срещаните грешки, допускани в кухнята – за да ги избегнеш и започнеш да готвиш още по-добре!

Грешка #1: Приготвяш спагети или паста в много малка тенджера

Идеята е лоша, защото: първо, ако готвиш спагети, няма начин да ги побереш в малък съд (освен ако не ги начупиш), което определено не е най-добрият избор. Второ, независимо какъв вид паста готвиш, ако тенджерата е прекалено малка, пастата ще е лепкава и недобре сварена. Какво да направиш: Използвай голяма тенджера и остави водата да заври силно. Когато вече ври, добави солта и изсипи вътре пастата. Със сигурност ще се изненадаш от разликата във вкуса!

Грешка #2: Режеш храна с неподходящия нож

Идеята е лоша, защото: първо се замисли колко ножове имаш и колко се различават те един от друг. Затова със сигурност има причина, нали? Ако използваш неправилния нож, ще съсипеш храната и провалиш всички усилия, които си положил за приготвянето й. Какво да направиш: режеш бързо и лесно с голяма прецизност с помощта на ренде с което свеждаш усилията за рязане до минимум, а резултата е винаги перфектен. Ако нямаш кухненско ренде винаги използвай ножовете според тяхното предназначение. Големият нож на шеф готвача, с дългото, широко острие, използвай за нарязване на едри парчета, на филии, на кубчета и за накълцване. Когато белиш или отстраняваш костилки, семена или стъбла, малък, тънък нож е най-добрият избор. Когато искаш да нарежеш хляб, кекс или сладкиши, назъбеният нож е най-подходящ.

Грешка #3: Използваш дъска, която е твърде малка

Идеята е лоша, защото: сигурно мислиш, че използването на малка дъска за рязане ще ти спести доста миене, но грешиш. В действителност ще нацапаш много повече, а храната ще пада от дъската, направо на кухненския плот. Освен всичко това, с малката дъска няма да нарежеш продуктите хубаво. Какво да направиш: много лесно – вземи достатъчно голяма дъска за рязане. Ако не знаеш дали ще ти трябва голяма дъска, следвай простото правило: ако имаш голям нож, ще ти трябва и голяма дъска. Ако пък нямаш време, просто използвай кухненско ренде, с което получаваш винаги перфектни резултати за максимално кратко време.

Грешка #4: Съхраняваш всичката храна в хладилника

Идеята е лоша, защото: повечето храна наистина трябва да се съхранява в хладилника, за да не се развали, но някои храни трябва да се оставят на свеж въздух. Такива са доматите: те имат чувствителни клетки, затова твърде много студ или твърде много топлина могат да накарат клетките да се пръснат, което прави доматите безвкусни. Хлябът е също вид храна, която не трябва да се съхранява в хладилника. Какво да направиш: не дръж храната, на която студът може да навреди, в хладилника. Съхранявай я на кухненския плот, на свеж въздух; само се увери, че не е изложена на директна слънчева светлина и топлина.

Грешка #5: Измиване на ножовете в съдомиялна

Идеята е лоша, защото: Чудил си се защо ножовете ти винаги се захабяват? Навярно ги почистваш в съдомиялна! Тя е чудесно изобретение, но топлата вода, удрянето на ножовете един в друг и останалите съдове, силната топлина по време на изсушаване – това захабява остриетата. Какво да направиш: лесно и практично решение – измий ножовете на ръка. Може да ти отнеме няколко секунди повече, но ножовете ти ще запазят остротата си години наред.

Грешка #6: Опитваш се да сготвиш храна в препълнен тиган

Идеята е лоша, защото: със сигурност си мислиш, че спестяваш време, ако тиганът е пълен с храна, но това се отразява на качеството на приготвяното ястие. Вместо хубаво опечена, храната не е добре сготвена и въобще не е вкусна. Освен всичко, храната ще залепва по съдовете, затова и почистването, след готвенето, ще е трудно. Какво да направиш: парчетата храна не трябва да се докосват едно друго, а в тигана трябва да има достатъчно свободно пространство. Ако нямаш достатъчно голям тиган, готви на порции или използвай комплект тигани. Използването на подходящи тигани с керамично покритие ви дава гаранция за здравословно хранене със страхотни вкусови качества.

Грешка #7: Месиш тестото прекалено дълго

Идеята е лоша, защото: когато месиш тестото твърде много, се активира глутенът. Това прави тестото твърдо и еластично, което за някои ястия е добре, но ще развали тестото за сладкиши, например.

Какво да направиш: когато приготвяш тесто за сладкиши, смесвай колкото се може по-малко и колкото се може по-внимателно. Най-добре смесвай на ръка или на най-ниската скорост на миксера – ще получиш наистина добри резултати.

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ