Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане
5 мита за органичната храна и ГМО

5 мита за органичната храна и ГМО

Добре ли се грижиш за здравето си? Когато отиваш на пазар, искаш ли да похарчиш няколко лева повече за храна, която е маркирана като органична и несъдържаща ГМО? Това ли е най-добрият възможен избор? За органичната храна се знае, че е по-здравословният избор, но действително ли е така?

Добре ли се грижиш за здравето си? Когато отиваш на пазар, искаш ли да похарчиш няколко лева повече за храна, която е маркирана като органична и несъдържаща ГМО? Това ли е най-добрият възможен избор? За органичната храна се знае, че е по-здравословният избор, но действително ли е така?

Мит #1: Органичната храна не съдържа пестициди

Повечето хора го вярват, но за съжаление е мит. Не само е позволено органичните храни да съдържат определени пестициди, в много случаи те наистина ги съдържат, според различни проучвания. Въпреки това, можеш да вярваш на факта, че повечето органични храни съдържат по-малко пестициди, отколкото обикновената храна: според проучванията за органичната храна се счита, че е 30% по-малко вероятно да съдържа пестициди.

Пестицидите, използвани в органичното фермерство са направени от естествени вещества, не синтетични, но това не е толкова страхотно, колкото звучи. Някои естествени пестициди са дори по-токсични от синтетичните и понеже се считат за по-безопасни, те се използват по-свободно. Въпреки това, ако искаш да консумираш храна с малко или без пестициди, органичната е най-добрият избор.  

Мит #2: Органично отглежданата храна е полезна за околната среда

Ако основната причина да избереш органичната храна, е че тя в по-малка степен вреди на околната среда, помисли отново. От една страна, в това има известна истина: органичното фермерство има по-малко влияние върху околната среда, защото при него се използват по-малко химически препарати, но въпреки това не е толкова ефективно.

Защо това е лошо? Фактът, че чрез органичното фермерство се произвежда по-малко храна, означава, че се изразходва много повече място, отколкото чрез традиционното. Ако става въпрос само за малки ферми, това едва ли ще е проблем, но когато органичното фермерство се разпространи твърде много, това означава, че ще трябва да жертваме повече почва от нашата планета, за да може да се отгледа достатъчно органична храна за всички. Това също означава да се унищожат безброй животински хабитати, а това едва ли ще окаже добър ефект върху околната среда.

Мит #3: Купувайки органична храна, подкрепяш малките, местни фермери

Да, за близките местни стопанства това е вярно, но погледнато глобално, определено не е вярно. По-голямата част от маркираната на етикетите органична храна, всъщност се произвежда от големи корпорации, които правят от това милиони евро всяка година.

Тези големи корпорации не се интересуват от ефекта на своята дейност: производството на храните им се прави на места, където е икономически най-изгодно. После тази продукция се разнася по целия свят със самолети, което също едва ли е благоприятно за околната среда.

Мит #4: Органичните храни са с по-добър вкус и имат по-голяма хранителна стойност

Може би ти се струва, че морковите, които ти даде съседа, са много по-добри на вкус от купените в супермаркета, но за това няма никакво сериозно доказателство. Много проучвания се опитват да направят връзка между органичното фермерство и по-добрият вкус на храната, но за съжаление са се провалили.

Няма абсолютно никакво доказателство за това, че органичната храна е по-добра на вкус и съдържа повече хранителни вещества. Но ако държиш да се храниш с качествена храна, предлагаме да избереш свежа, сезонна, произведена от местни фермери. Това винаги е най-добрият избор.

Мит #5: ГМО храните са опасни за здравето

Науката непрестанно напредва и докато ние приемаме промени в определени дейности, в други отношения сме много по-предпазливи. Няма нищо лошо да се грижиш с какво точно се храниш, но проучване сочи, че няма причина да мислиш, че ГМО храните са рискови.

ГМО е съкращение за генетично модифицирани организми, което означава, че генетичният материал на храната е бил модифициран така, че да подобри характеристиките й. Стотици независими проучвания, направени досега, не са намерили доказателство, че ГМО могат да са опасни за здравето. Със сигурност по-късно ще се появят и точно обратните твърдения, но това е така с всички промени, които допускаме в живота си и за да бъдем напълно честни, не се замисляме толкова, когато стане дума за мобилни телефони или други иновации

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ