Твоята количка е празна!

Опитай

Традиционни български рецепти за тиган

Съставки:

Помниш ли вкуса от детството? Храната, която свързваш с летните ваканции; онази традиционна българска храна, която баба ти приготвяше и която все по-рядко намираш в ресторантите? Не се оставяй на носталгията. По-добре запретни ръкави и си я приготви сам. По-лесно е, отколкото мислиш. Особено със съвременните съдове, които съчетават традиционни материали и модерна функционалност за повече удобство.

Днес сме ти подготвили 3 лесни традиционни български рецепти, подходящи за приготвяне в тиган. Те стават бързо, а с модерните съдове с висококачествено незалепващо покритие ги приготвяш само с капка мазнина, без да губиш от вкусовите им качества. Приготви ги в универсален тиган КопърЛукс и запази автентичния вкус и аромат на всеки от продуктите, сякаш ястието е готвено върху истинска каменна плоча.

Подготовка:

1. Мекици

Каква по-позната рецепта за закуска от детството от топлите току-що приготвени пухкави мекички! Сервирай ги горещи, с купички мед, сладко, пудра захар за поръсване, а защо не и сирене. Със сигурност има много начини, по които да ги овкусиш. А ето и как да ги приготвиш.

Необходими продукти:

1/3 кубче мая (14 г), 5-6 с.л. кисело мляко, 300 мл вода, 500 г брашно, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

Смеси маята с щипка захар и малко вода, и я остави да шупне. Смеси в купа киселото мляко, солта и водата. Добави в купата шупналата мая и замеси тестото. Остави го да втаса. За най-добри резултати, подготви сместа за мекиците от вечерта. В тиган със загрята мазнина поставяй средно големи късове от тестото. Наслади се на вкусни мекички със семейството.

 

2. Миш-маш

Миш-машът е леко, традиционно, лятно ястие, което можеш лесно да приготвиш в по-дълбок тиган. За него няма точна рецепта, а всяка домакиня има свой начин, по който го приготвя. Затова тук предлагаме примерна рецепта, която можеш да ползваш, ако не си правил миш-маш до сега. А всеки следващ път можеш да експериментираш, докато откриеш твоя начин.

Необходими продукти (за 4 порции):

1 кг червени сладки чушки, 500 гр домати, 1 глава лук, 100 гр. сирене, 4 яйца

Начин на приготвяне:

Почисти чушките и доматите и ги нарежи на кубчета или ги настържи с подходящо ренде. Нарежи лука на ситно. В универсален тиган КопърЛукс загрей малко мазнина и първо запържи лука. След това добави чушките и доматите и ги задуши, най-добре с тиган с капак. Разбърквай. Накрая добави разбитите яйца и натрошеното сирене и бъркай непрекъснато, докато яйцата се изпекат и стегнат. По желание, сервирай готовия миш-маш със ситно нарязан магданоз отгоре.

 

3. Пататник

Пататникът е традиционно родопско ястие с картофи. Приготвя се на котлон и е подходящо както за по-топлите сезони, така и е чудесно мезе за хладните месеци. Най-лесно ще го приготвиш в дълбок тиган с по-голям диаметър или в тава, подходяща за котлон, като например квадратна тава КопърЛукс.

Необходими продукти:

1 кг картофи, 2 глави лук, 3 яйца, 1 ч. л. сушен джоджен, 1 ч. л. червен пипер, 50 г краве масло, сол

Начин на приготвяне:

Обели картофите и ги нарежи на кубчета с кухненски робот или едро ренде. Посоли ги и ги остави настрана за 5 минути, след което ги оцеди от сока, който отделят. Смеси ги със ситно нарязания лук, яйцата, пипера и джоджена.

В предварително загрелия тиган или тава за котлон разтопи половината масло, а втората половина подготви за разтапяне за после. Разстели картофената смес на пласт с дебелина 1 см. Печи на слаб огън за равномерно изпичане и перфектен резултат. Когато се зачерви, пататникът се обръща върху капак или плоска чиния. Тайната на обръщането на пататиника – за да не развалиш ястието при обръщане, сложи върху тигана чиния и внимателно го приплъзни върху нея. Изсипи в тигана останалото разтопено масло. След това, също много внимателно, обърни пататника и постави другата му страна в тигана. Всяка страна се пече 10-12 мин. на по-слаба степен, за да не прегори. За още по-богат и автентичен вкус, постави капак на тигана, за да се задуши ястието.

Сервирай с купичка кисело мляко и подправки по избор - като чубрица, копър или шарена сол.

Автор : Делимано КопърЛукс