Победитeли в състезанието за рецепти за козунак

Победитeли в състезанието за рецепти за козунак

Тип ястие: Десерти

Време за приготвяне: Повече от 1 час

Начин на приготвяне:

Тази година решихме да проведем игра с награди, съвместно с dama.bg . Виж какво споделихме на читателите- интересни факти за великденските традиции и идеи за перфектната декорация за празника, но и разбира се пожелахме да разберем каква е тайната и перфектна рецепта за домашен козунак. Получихме интересни,вкусни и нестандартни рецепти! Ето ги и победителите! Прочети техните рецепти и се захващай с приготвянето на козунак. Ако търсиш удобен и качествен съд за приготвяне на козунаци, ти препоръчваме Делимано Стоун Ледженд.

Виж какво споделиха нашите фенове в играта във великденската игра на Делимано:

Козунак с кокосов пълнеж и козуначен пудинг, Росица Маринова

Продукти за един голям козунак или два малки:

За закваската: 7г суха мая (едно пакетче) 1 супена лъжица захар 2 супени лъжици брашно 50мл топло прясно мляко

За тестото: цялата закваска 2 големи яйца, на стайна температура 100мл прясно мляко, на стайна температура 100мл сладкарска сметана, на стайна температура настъргана кора на един портокал 1 чаена лъжица ванилия 500г брашно, пресято 150г захар щипка сол 80г разтопено масло За пълнежа: 100г кокосови стърготини 5 супени лъжици разтопено кокосово масло (или обикновено краве) 5 супени лъжици подсладено кондензирано мляко 100г черен шоколад, нарязан на дребно

Всички продукти за закваската се смесват в малка купа, която се покрива с прозрачно фолио и се оставя на топло за 15-20 минути. Брашното, солта и захарта се смесват в купа. В средата се прави “кладенец”, в който се слагат леко разбитите яйца, закваската, прясното мляко, сметаната, ванилията и портокаловата кора. С помощта на миксер, приставки за тесто, всички продукти се смесват в продължение на 10 минути. Най-удобно е ако имате миксер с купа, но и ръчен би свършил работа. Можете да ползвате и машина за хляб. Когато след 3-4 минути месене тестото се обедини и заприлича на топка, се започва постепенно добавяне на маслото. Меси се още 5-6 минути с миксера. Тестото е меко, еластично и леко лепкаво, но не бива да добавяте още брашно, защото ще стане тежко. Голяма купа се намазва с мазнина и тестото се слага в нея. Покрива се със свежо фолио и кърпа и се оставя на топло за около 2 часа или докато удвои обема си. Кокосовите стърготини се смесват с разтопеното кокосово (или краве) масло и подсладеното кондензирано мляко, докато се получи лепкава и ронлива смес. След като тестото е втасало, се “удря” няколко пъти, за да спадне и се прехвърля върху леко набрашнен плот. Може да се раздели на две части или да се направи един доста голям козунак. Тестото се разточва на правоъгълник, върху който се разпределя кокосовия пълнеж и се поръсват шоколадовите парченца. Навива се на стегнато руло и се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене. С остър нож се разрязва през средата и двете части се усукват, а краищата се подпъхват. Така приготвен, козунака се оставя да втаса около 30 минути, или докато удвои обема си. Аз тук се изхитрих и го оставих на 40 градуса във фурната. След като втаса, се намазва с разбит жълтък с малко мляко и се пече за 40-45 минути на средно-долна скара в предварително загрята на 180°C фурна. Ако по време на печенето започне да изгаря по-бързо отгоре, се покрива с алуминиево фолио. За да разберете дали е готов козунака, при почукване на дъното, трябва да чуете кух звук. Оставя се да се охлади преди консумация. Ако сте нетърпеливи да го хапнете още топъл, не използвайте нож, а го начупвайте. Добър апетит !!! :) :) :)

П.П. И тъй като от тази доза се получи един наистина голям козунак (1,200-1,300кг) използвах част от него, за да направя козуначен пудинг. Продукти: 4-5 дебели филии стар козунак 150мл сладкарска сметана 350мл мляко 3 големи яйца 150г захар аромат по желание (ванилия, ром, канела) Подходяща форма, аз ползвах керамична, се намазва добре с масло. Филиите козунак се нарязват на хапки. Млякото, сметаната, яйцата, захарта и ароматите се разбиват добре. Козуначените хапки се слагат в намазаната форма и върху тях се излива млечно-яйчната смес. Сместа трябва да покрие добре всички парчета. Така приготвен, пудинга се оставя за 15 минути, за да могат козуначените хапки добре да попият течността. Пече се за 30-40 минути, или докато повърхността стане златиста на цвят. Пудинга може да се сервира леко топъл или добре охладен. Идеално се съчетава с лъжица прясно разбита сметана, заквасена сметана или топка сладолед. Ягодите са за разкош, но аз не бих ги пропуснала :-) '

Унгарски козунак от Бонка Василева:

Продукти: 300г. брашно, 50 мл. топло мляко, подсладено с 1 к.л. захар, половин кубче мая, 50 мл. ром, 50 гр. захар, 2 ванилии, 2 яйца, 80 гр. масло, 1 к.л. олио, 150 гр. стафиди, настъргана кора на 1 портокал, 1 жълтък

Приготвяне: Стафидите се накисват в рома. Маята се разтваря в подсладеното мляко и се оставя да шупне. Брашното се изсипва в купа и в него се прави кладенче. В него се изсипват млякото с маята, разстопеното масло, 2- те разбито яйца, захарта, портокаловата кора и отцедените от рома стафиди. Замесва се тесто, което се оставя да отпочине за 10 мин. Премесва се и отново се оставя да отпочине 4-5 пъти.После тестото се разточва на правоъгълник с размери 25/40 см. Поръсва се със стафидите и се завива на руло, което се завива като пръстен. Двата края се намокрят с вода и се залепват. Козунакът се слага в намаслена тава и се оставя за половин час. С ножица се изрязват зигзагообразни форми по повърхността, Жълтъкът и олиото се разбъркват и с тях се намазва козунака. Фурната се загрява на 220 градуса и в нея се поставя малък метален съд с вода. Козунакът се пече за 10 мин. на 220 градуса, а след това още около час на 200 градуса.'

Бърз козунак без месене, Марина Димова

ЕДИН СТРАХОТНО ЛЕСЕН КОЗУНАК,КОЙТО НЕ СЕ МЕСИ,СТАВА ЦЕЛИЯТ НА ШУПЛИ И С НЕВЕРОЯТЕН ВКУС И АРОМАТ.ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО СЕ ИЗИСКВА Е ДА СПАЗИТЕ ТОЧНО РЕЦЕПТАТА.НАБЛИЖАВА ВЕЛИКДЕН И ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО ВИ ДОПАДНЕ И ПРИСЪСТВА НА ПРАЗНИЧНАТА ВИ ТРАПЕЗА.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 6 яйца, 300 гр. захар, 250 гр. разтопена мас, 260 мл. топло прясно мляко, 50 мл. ром (може да ползвате есенциа с аромат на ром, )1 кубче жива мая (41 гр.), кора от един лимон (може да ползвате есенция с аромат на лимон ), 1 кг. брашно За плънката: 100 гр филирани бадеми (може едро нарязани орехи вместо бадеми), 2супени лужици захар, 2 супени лъици какао на прахмалко прясно мляко (1-2 супени лъжици , )шепа стафиди. За намазване: 1 жълтък ,захар кристална за ръсене.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Разтворете маята в 100 мл. топла вода със 1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно - да шупне. Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете яйцата, маста, настъргания лимон, алкохола и маята. Изсипете брашното и разбъркайте всичко добре с лъжица или с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно нито грам. Защото, ще опечете не козунак, а просто един сладък хляб. Оставете тестото поне за час-два на топло да втаса, трябва да удвои обема си . Пригответе си в купичка бадемите( орехите), какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 супени лъжици прясно мляко, за да се получи гъста кашичка. С мазни ръце късайте топки от тестото и оформете правоъгълници, намажете с плънка,(както може да видите от снимките 'стъпка по стъпка') завийте на руло и увийте на фитили. После ги сплетете по два или три - зависи от съда , в който ще печете. Поставете готовия козунак в намаслена тавичка. Изчакайте да втаса и намажете с разбитото яйце. Отгоре декорирайте с бадеми( орехи) и задължително поръсете със захар. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, като първо отдолу на долен реотан около 15 минути, а после и на двата. От тази смес получих общо 3 козунака 2 правоъгълни и 1 доста голям в кексова форма. КОЗУНАЦИТЕ СПОКОЙНО ИЗДЪРЖАТ БЕЗ ДА ПРОМЕНЯТ ВКУСА СИ ДО 8-10 ДНИ ПРИ СЪХРАНЕНИЕ НА СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА МЕЖДУ 22-24 ГРАДУСА. ПРОБВАЙТЕ И СПОДЕЛЕТЕ. ДА ВИ Е СЛАДКО . Моят опит в приготвянето на тези вкусни козунаци са по рецепта от сайта - Вкусно с Бени ! Реших да пробвам с интерес и желание тази лесна и бърза рецептата преди празниците. Изпекоха се 3-ри вкусни козунака, а от тях и трохичка не остана ... Това определено е и моята рецепта за истински великденски козунаци по домашна рецепта, без Е-та, оцветители и подсладители ... а празниците предстоят ... и поводи за приятни кулинарни забавления в кухнята. Пожелавам Ви хармония и безброй усмихнати поводи за прекрасно пролетно настроение ! '

Козунак на конци, Янко Костов

'Продукти: 1 кг брашно 6 бр. яйца 200 г масло или 1:1 масло и олио 200 г захар кубче мая 250 мл прясно мляко настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция 1 с.л. ром бадеми за украса 1/3 ч.ч. стафиди щипка сол 1 бр. белтък

Приготвяне: Брашното се пресява в дълбока съдина. Отделно с миксер изключително добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани. В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще се получат бучки, не се плашете, нормално е. Просто размесвайте усърдно и в края на краищата ще имате нормално, свястно тесто. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса. Следва втора част от действието - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате микровълнова - става перфектно и на котлон. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат. В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят. '

Автор: Delimano
  • Възможности за плащане в зависимост от твоите нужди
    Можеш да платиш он-лайн чрез кредитна карта, на лизинг с до 36 месечни вноски или при получаване на продукта.
  • 100% гаранция
    Ако по някаква причина не си напълно удовлетворен от продукта, който си поръчал, можеш да го върнеш съгласно условията в документите, придружаващи продукта.
  • Обади ни се
    За доставка, отказ от поръчка, гаранции, сервиз и оплаквания: 02/80 843 83
  • Сигурност
    Заплащане при доставката, без риск от злоупотреба с твоята кредитна карта. Ние гарантираме пълна конфиденциалност на твоите лични данни.

Делимано България

Пазарувай тук качествени продукти за твоите дом и куня на страхотни цени.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС.

Запиши се тук за нашия електронен бюлетин:

ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ