Попитахме ви за рецепти за козунак- част 2

Попитахме ви за рецепти за козунак- част 2

Тип ястие: Десерти

Време за приготвяне: Повече от 1 час

Начин на приготвяне:

По случай наближаващия Великден, огранизирахме игра с награди, съвместно с dama.bg . Виж и участвай тук! Разказахме на читателите някои интересни факти за великденските традиции и споделихме някои идеи за перфектната декорация за празника, но и разбира се пожелахме да разберем каква е тайната и перфектна рецепта за домашен козунак. Получихме интересни,вкусни и нестандартни рецепти! Може да видиш втората част от селектираните тук! Ако търсиш удобен и качествен съд за приготвяне на козунаци, ти препоръчваме Делимано Стоун Ледженд.

Виж какво споделиха нашите фенове в играта във великденската игра на Делимано:

Ралица Георгиева ни разказа своята рецепта: 'Необходими продукти 700 г царевично брашно 400 мл кокосово мляко 60 мл оризово олио 250 г стафиди (златни и тъмни) настъргана кора на лимон и половина 3 пакетчета ванилия течна стевия на вкус 1 ½ ч.л. сода 1 ½ ч.л. лимонена киселина на кристали В дълбока купа се смесват брашното, кокосовото мляко, оризовото олио, стафидите, настърганата кора от лимони, ванилията и стевията (прибавяйте стевията постепенно и непрекъснато опитвайте сместа, за да достигнете желаната сладост – не бива да горчи, което би могло да се получи, ако се прекали със сладката билка). Постепенно се прибавя топла вода, сместа трябва да е по-гъста от такава за палачинки. Накрая се прибавя содата и лимонената киселина (кристалчетата се разтварят предварително в малко вода), да допринесат до бухването на козунака. Разбърква се отново с плавни движения. В предварително загрята и намазнана тава се изсипва всичко и се пече на 180 градуса за около 55-60 минути. Ако изсипете в кръгла тава, се получават 8 триъгълни парчета, всяко от които е по около 180 г. Времето за приготвяне е общо 70 минути.'

Рецептата на Николина Георгиева: 'Великденски козунак с шоколад и стафиди-Продукти: 5 бр. яйца 250 г захар 250 мл прясно мляко 7 г суха мая (1 пакетче) или 1/2 кубче мая 50 г масло или олио 2 ванилии настъргана кора от лимон по желание 1 кг брашно 100 г шоколад 50 г стафиди 1 бр. жълтък за намазване 5 бр. яйца 250 г захар 250 мл прясно мляко 7 г суха мая (1 пакетче) или 1/2 кубче мая 50 г масло или олио 2 ванилии настъргана кора от лимон по желание 1 кг брашно 100 г шоколад 50 г стафиди 1 бр. жълтък за намазване Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар, и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (или олио). Прибавят се втасалата мая, ванилиите, стафидите, начупеният на парченца шоколад, кора от лимон и брашното да се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Това се повтаря 3 пъти. След това тестото се разделя на 3 топки, които се оформят на рула и се оплитат на плитка. Поставят се във намазана с мазнина форма и се оставя да втаса и да изпълни формата. Намазва се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна.'

Михаела Проданова: 'Необходими продукти за козунака са: 1 кг бяло брашно, 1 ч.л. сол 50 г мая 250 г захар 80 г масло 80 мл олио 5 яйца 250 мл прясно мляко ванилия и лимон Маята се разбива предварително с малко брашно и прясно мляко. Най-добре е да изчакате около 20 минути, за да набухне. Всички други продукти се затоплят предварително и се смесват с маята. Сместта се меси продължително време до момента, в който тестото започне да се отлепва от съда. Тестото втасва за 60 минути и нито секунда повече. После се оформя като козунаци в предпочитаната форма и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути. По желание можете да добавите ядки, кандирани плодове, локум, стафиди, парченца шоколад'

Унгарски козунак от Бонка Василева: 'Унгарски козунак Продукти: 300гр. брашно, 50 мл. топло мляко, подсладено с 1 к.л. захар, половин кубче мая, 50 мл. ром, 50 гр. захар, 2 ванилии, 2 яйца, 80 гр. масло, 1 к.л. олио, 150 гр. стафиди, настъргана кора на 1 портокал, 1 жълтък Приготвяне: Стафидите се накисват в рома. Маята се разтваря в подсладеното мляко и се оставя да шупне. Брашното се изсипва в купа и в него се прави кладенче. В него се изсипват млякото с маята, разстопеното масло, 2- те разбито яйца, захарта, портокаловата кора и отцедените от рома стафиди. Замесва се тесто, което се оставя да отпочине за 10 мин. Премесва се и отново се оставя да отпочине 4-5 пъти.После тестото се разточва на правоъгълник с размери 25/40 см. Поръсва се със стафидите и се завива на руло, което се завива като пръстен. Двата края се намокрят с вода и се залепват. Козунакът се слага в намаслена тава и се оставя за половин час. С ножица се изрязват зигзагообразни форми по повърхността, Жълтъкът и олиото се разбъркват и с тях се намазва козунака. Фурната се загрява на 220 градуса и в нея се поставя малък метален съд с вода. Козунакът се пече за 10 мин. на 220 градуса, а след това още около час на 200 градуса.'

Съветите за козунак на Любомира Кавлъкова: '4-5 бр. яйца Добави в списъка за пазаруване1 и 1/2 ч.ч. захар Добави в списъка за пазаруване1/2 ч.ч. олио или мас Добави в списъка за пазаруване1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко Добави в списъка за пазаруване1.5 кг брашно Добави в списъка за пазаруване42 г мая Продуктите се смесват добре със затопленото мляко и се слага маята. Меси се много добре, докато започне да пука и да прави мехурчета. Обема се увеличава около 3 пъти. И пак втасва около 2 часа. Отгоре се маже с разбито яйце и се посипва със захар. Пече се около 40-45 минути при 200 С, като задължително се пробва дали се е опекъл с клечка за зъби, защото може да се получи хубава препечена кора и клисав козунак. Може да се разточват ленти, в които да се сложат орехи и стафиди, увиват се и след това по три се сплитат на плитка. За руло се маже с мармалад, орехи и малко канела, посипва се със сусам и маково семе.'

Мартин Кънев споделя неговата рецепта: 'Необходими продукти: 6 чаени чаши брашно 1 чаена чаша прясно мляко 1 чаша вода 1/2 (120 гр.) масло 1 чаша захар 3 яйца 2 супени лъжици суха мая 1 чаена лъжица сол 1 чаена лъжица лимонов сок 2 ванилии 1 настъргана кора от лимон За плънката: 50 гр. разтопено масло 2 ванилии 1/2 чаша стафиди, предварително накиснати в ром 3/4 чаша шоколад 1 чаша филирани бадеми 1/2 чаша захар За глазурата: 1 яйце 1/4 чаша захар Приготвяне на плънката: В разтопеното масло добавяме ванилията, стафидите, бадемите, захарта и натрошения шоколад като разбъркваме добре, за да се размесят равномерно всички съставки. Оставете плънката на топло , докато приготвите самите кифлички и дойде време да я използвате. Приготвяне: Смесваме мляко и вода, добавяме маслото и захарта до разтваряне и чакаме да изстине за да добавим разбитите яйца. В друга купа смесваме две чаши брашно с маята и добавяме останалите съставки. Размесваме добре и оставяме да втаса 20 минути. След това добавяме още две чаши пресято брашно, в което сме добавили и солта. Разделете готовото вече тесто на топки, които разточете на кора с дебелина 4-5 милиметра. Изрежете от тях триъгълници, като в широката им част сложите плънката и след това ги навиете на руло, за да се оформи кифличката. Наредете вече готовите кифли в намазнена тава и ги намажете с разбитото яйце със захар, за да може като се изпекат да придобият приятен златист загар. Загравяме предварително фурната и печем получените козуначени кифли до покафеняване.'

Иванка Димитрова: 'Здравейте, Козунакът е известен, като едно от най-трудните печива. Надявам се с тази рецепта да съм от ползва. Да ви е сладко! 1. 40 г. мая се разтваря в 50 мл хладко мляко и се разбърква с 1 с. л. захар и 2 с. л. брашно. Оставя се да набухне за 20 мин. 2. 200 мл прясно мляко се затопля, добавя се 1 ч. ч. захар, разбърква се, докато се стопи. Сладкото мляко се добавя към 6 разбити яйца заедно с около 60 г. меко масло, 1 ч. л. лимонова кора и 1 ванилената есенция. 3. 900 г. брашно тесто се пресява и се разбърква с ½ ч. л. сол. В средата се прави кладенче и там се сипват яйчната смес, 60 г. масло и втасалата мая. Замесва се средно меко тесто, като малко по малко се добавя 200 г. брашно за доизмесване. 4. Щом престане да лепне, се разстила на правоъгълник и се намазва с лъжица от 50 г. меко масло за доизмесване. Завива се на руло и отново се оформя на топка. Меси се, докато маслото се поеме от тестото. Това се повтаря, докато свърши маслото. 5. Слага се да втаса в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло за 1-2 часа или докато удвои обема си. 6. Тестото се разделя на топки, от които се разточват фитили и се сплитат на козунаци с форма по желание. Оставят се да втасат отново, докато удвоят обема си. Намазват се с разбито яйце, 2 с. л. мляко и се поръсват с около 4 с. л. захар. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 220° С за 10 мин. и се допичат на 180° С за 30 - 40 мин. или докато се зачервят добре отгоре и отдолу. Охлаждат се върху решетка.'

Рецептата на Диана Славова: 'Продукти: 3 яйца 200 мл. прясно мляко 1 каф. чашка захар 20 г. жива мая ( 7 г. суха мая) 3 с. л. мас + 1 за доомесване около 600 г. брашно настъргана кора от половин лимон 1 ванилия За намазване 1 жълтък + 1 ч. л. кисело мляко захар и бадеми за поръсване Приготвяне: Разтварям маята в част от затопленото (но не горещо мляко). Добавям 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и разбърквам на кашичка. Оставям настрани докато се захване и шупне. Останалата захар разтварям в млякото, добавям маста и яйцата и разбърквам. Насипвам брашно, в което разбърквам ванилията и лимоновата кора и правя кладенче. Първо сипвам шупналата мая, след това останалото и започвам да замесвам докато получа гладко тесто. Брашното варира заради размера на яйцата, но целта е да се замеси меко, нелепнещо тесто. Останалата 1 с. л. мас добавям като си топвам ръцете и меся тестото, докато я поеме. Когато тестото е готово се удря 70-100 пъти. Отнема 5-6 минути, но има значение, така че аз никога не пропускам точно тази част от приготвянето. Стигаме до втасването. В тенджера, леген или купа, тестото трябва да втаса докато удвои обема си. Времето за втасване зависи от околната температура и количеството. Дозата, която посочвам не е голяма и отнема около час и половина до два. Изваждам тестото и оформям фитилите, с които ще заплитам козунака, като ги усуквам леко преди да ги заплета. Оставям ги да втасат втори път за още 1 час. Намазвам със смес от 1 жълтък+ 1 ч. л. кисело мляко, посипвам със захар и бадеми и слагам във фурната. Козунаците продължават да се надигат и във фурната. Аз включвам фурната на 180 градуса (без вентилатор), за да позагрее, но не изчаквам напълно да се затопли, а като стане топличка, слагам козунаците. Докато фурната стигне температурата за печене, тестото още се развива. Моята печка няма само долен или само горен реотан, а пече общо. Около 10-15 минути, горната кора хваща цвят и за да не прегори слагам фолио отгоре. Пека около 40 минути, но времето ще е различно за всяка печка. Боцнете с шишче. Ако излезе сухо – козунакът е готов.'

Автор: Delimano
  • Възможности за плащане в зависимост от твоите нужди
    Можеш да платиш он-лайн чрез кредитна карта, на лизинг с до 36 месечни вноски или при получаване на продукта.
  • 100% гаранция
    Ако по някаква причина не си напълно удовлетворен от продукта, който си поръчал, можеш да го върнеш съгласно условията в документите, придружаващи продукта.
  • Обади ни се
    За доставка, отказ от поръчка, гаранции, сервиз и оплаквания: 02/80 843 83
  • Сигурност
    Заплащане при доставката, без риск от злоупотреба с твоята кредитна карта. Ние гарантираме пълна конфиденциалност на твоите лични данни.

Делимано България

Пазарувай тук качествени продукти за твоите дом и куня на страхотни цени.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС.

Запиши се тук за нашия електронен бюлетин:

ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ