• Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

Попитахме ви за рецепти за козунак

Попитахме ви за рецепти за козунак

Тип ястие: Десерти

Време за приготвяне: Повече от 1 час

Начин на приготвяне:

По случай наближаващия Великден, огранизирахме игра с награди, съвместно с dama.bg . Разказахме на читателите някои интересни факти за великденските традиции и споделихме някои идеи за перфектната декорация за празника, но и разбира се пожелахме да разберем каква е тайната и перфектна рецепта за домашен козунак. Получихме интересни,вкусни и нестандартни рецепти. Може да видиш и някои от тях тук. Ако търсиш удобен и качествен съд за приготвяне на козунаци, ти препоръчваме Делимано Стоун Ледженд.

Виж какво споделиха нашите фенове в играта във великденската игра на Делимано:

Силвия Петрова ни разказа любимата си рецепта: 'ЗДРАВЕЙ, ЛЮБИМО СПИСАНИЕ! С интерес чета всяка статия, страхотни сте! Пращам Ви моята любима рецепта за козунак на конци, става невероятен и много вкусен! Желая светли празници на всички! НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 1 кг брашно 6 бр. яйца 200 г масло или 1:1 масло и олио 200 г захар 1 кубче мая 250 мл прясно мляко настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция 1 с.л. ром бадеми за украса 1/3 ч.ч. стафиди щипка сол 1 бр. белтък НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Брашното се пресява в дълбока съдина. Отделно с миксер изключително добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани. В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще се получат бучки, не се плашете, нормално е. Просто размесвайте усърдно и в края на краищата ще имате нормално, свястно тесто. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса. Следва втора част от действието - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате микровълнова - става перфектно и на котлон. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат. В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.'

Ето я и рецептата на Красимира Атанасова 'Козунак със стафиди.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:1 кг брашно,8 яйца,1 и 1/3 ч.ч. прясно мляко,1 и 1/4 ч.ч. захар,200 г краве масло,40 г мая ,2 ч.л. лимонов сок,настъргана кора от 1 лимон,1 ванилия,1/4 ч.л. сол,50 г стафиди,малко ром.Маята се размива с 1/3 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. брашно. Оставя се на топло да втаса. Разбиват се яйцата и захарта и се прибавя затоплено останалото прясно мляко. Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се изсипват яйчената смес, лимоновата кора и сока, ванилията, маята. Накрая се прибавя краве маслото, което трябва да е разтопено, но не топло. Омесва се тесто и се оставя на топло да втаса. Разделя се на 3 части, едната от които се омесва със стафидите. Правят се въжета с дължина 40 см и се изплита плитка, като средната е със стафидите. Поставя се в тава, предварително намазана с масло и се оставя да втаса. Когато тестото удвои обема си се намазва с разбито яйце, поръсва се със захар и се пече около 40 минути при 180 градуса.'

Eлена Толева ни попита и разказа 'Какво е Великден,без козунак...? Ще споделя нашата семейна рецепта за пухкав и на 'конци' козунак.Продукти:около 550-600гр брашно,3 яйца(отделяме 1 жълтък,за намазване отгоре),160 гр.захар,130гр.пр.мляко,130гр.мазнина(за препоръчване е масло),малко настъргана кора от лимон,2 ванилии,щипка сол и едно пакетче суха мая(ползвам на д-р Йоткер). Начин на приготвяне: Правим кладенче от брашното и солта,слагаме разбитите яйца със захарта и пр.мляко,ванилиите,лим.корички и най-накрая маята.Започваме да месим,като постепенно добавяме мазнината.Трябва да се получи меко и еластично тесто.Оставяме да втаса околко 1 час.След като е вече втасало ,разделяме го на толкова части,колкото са необходими за плетенето на козунака.Вече оформен отново втасва.Когато е готов за печене,намазваме с жълтъкът към който се добава малко мляко и олио.Печем в умерена фурна до готовност.След изпичане мажем козунака със захарен сироп(вода+захар 1:1)Козунакаът се маже със студен сироп и се поръсва със захар. Приятен апетит и Весел Великден!'

Любимата рецепта за козунак на Кремена Владимирова 'Здравейте, Ето и моята любима рецепта за козунак, която преди доста време намерих в стара книга за готвене и от тогава насам я приготвям. Продукти: 1кг брашно + 1-2 ч.ч. за доомесване, 40 гр прясна мая ,6 яйца , 500 мл прясно мляко, 200 мл олио, 300 гр захар ,1 ч.ч. стафиди и други сушени плодове,2-3 прахчета ванилия, настърганата кора на два лимона (задължителна съставка) Пресяваме брашното в дълбок съд, натрошаваме маята в голяма купа, към нея прибавяме 1 ч.ч. от прясното мляко и я размиваме. Добавяме 5-6 с.л. от брашното и разбъркваме.Добавяме 1 с.л. от захарта, разбъркайте и оставете на топло да шупне като си увеличи обема си около 3 пъти. През това време разбиваме яйцата, добавяме към тях млякото, олиото, захарта и ванилията и ги разбиваме.Правим кладенче в брашното и изливаме маята в него с яйчената смес. Постепенно замесваме цялото брашно.Добре измесеното тесто се събира на топка и се покрива с топла лека кърпа, оставя се на топло за един час, докато си удвои обема. Приготвяме си 3-4 тавички и ги намасляваме. Когато тестото пак се надигне се размесва и се добавят стафидите и лимоновата кора. Разделяме тестото на три-четири топки за отделните козунаци и оформяме като тестото се оформя на фитил(или няколко фитила), който се усуква и след това се оплита. Тестото трябва да заема до 2/3 от съда,защото много се надува при втасването и печенето. Поставяме тавите на топло (може и край топла печка), за да се надигне пак тестото. Когато това стане намазваме с разбит жълтък, поръсваме със захар и печем на предварително загрята на 180 градуса фурна Козунака се изпича за около 20 минути или докато клечка забита в центъра излезе суха. Весели празници! :–)'

Яница Георгиева предлага нестандартна рецепта за козунак 'Цитрус' 'Необходими продукти: 500 гр. брашно, 20 гр. прясна мая, 120 гр. захар, 3 яйца, 180 мл. прясно мляко, 80 гр. масло, 1 ванилия, щипка сол, настъргана кора от 1 лимон, 100 гр. захаросани портокалови корички и 50 гр. стафиди Начин на приготвяне: В 70 мл. мляко се разтваря маята, добавя се 100 гр. брашно /пресято/ и 50 гр. захар. Тази смес се оставя да втаса, докато удвои обема си. Добавят се останалите пресято брашно, захар, яйцата, ванилията, солта, коричките от портокал и лимоновата кора. Замесва се тестото и постепенно се добавят разстопеното масло и останалото прясно мляко. Меси се до получаване на меко въздушно тесто. Отново се оставя да втаса. След това тестото се разделя на части и се оформя козунака. Втасва още 15-20мин., поръсва се със захар и стафиди и по желание орехи. Пече се в силна и предварително загряла фурна за около 15 мин., след което се допича в умерена фурна. :–)'

Антонина Вълканова споделя: 25 г прясна мая 4 яйца 1,200 кг брашно 250 г захар 500 мл жълта лимонада 4 с. л. олио 1-2 бр ванилия (прах) 2-3 с. л. масло 100 г ядки 200 г мармалад Маята се разтваря в 1 ч. ч. топла вода с 1 ч. л. захар. Брашното се пресява и се прави кладенче. Изсипва се втасалата мая, добавят се 500 мл жълта лимонада и 1 ч. ч. захар, 4 яйца, 4 с. л. олио, ванилията или лимоновата есенция. Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса за 20 минути, след което се премесва с 1 к. ч. олио. Оставя се пак да втаса за около 10 минути. Разделя се на две питки. Всяка питка се разточва на елипса, намазва се с масло и се слага плънка по избор или комбинирано (мармалад, ядки, локум, стафиди, и др.). Увиват се на руло и така приготвените рула се увиват едно с друго. Поставя се във форма - предварително намазана с олио. Оставя се да втаса, докато удвои размера си, след това се намазва с жълтък и се поръсва с кристална захар. Козунакът се пече на умерена фурна до готовност. :–)'

Пламена Вълканова приготвя козунака си така: 7 яйца 400 г захар 300 мл хладко прясно мляко 60 г прясна мая сок и настъргана кора от 1 лимон 2 ванилии 1/4 ч.л. сол около 1.2 кг - 1.4 кг брашно 120 г течна мас 230 г течно масло Маятата се разтваря в около 100 мл прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и малко брашно. Разбърква се до гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. След което кваса се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса. Следва разбиване на яйцата със захарта и към тях се добавя останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта. Сипва се шупналия квас и се разбърква добре. В голяма тава се сипва 1 кг брашно. Оформя се кладенче и яйчната смес се сипва вътре. След което тестото трябва да се меси като постепенно се прибавя по малко от останалото брашно. Трябва да се получи меко тесто, което да не лепне по ръцете. След това се смесват двата вида стопена мазнина и с непрекъснато примесване трябва да се прибавя към тестото, докато се поеме цялата. Меси се дотогава, докато тестото стане жилаво и започват да се получават въздушни мехури. С машина за хляб може да се направи целия процес в нея, като след основното омесване се налива на малки части мазнината. От това количество тесто обикновено стават от 4 до 6 козунака, но това зависи от големината им. Аз обикновено правя половината доза за да ми е по-леко на ръцете докато меся, тъй като нямам кухненски робот или машина за хляб. Следва слагане на омесеното тесто в достатъчно голям съд, покриване с кърпа и оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-3 часа. След като тестото втаса, за класически плетен козунак с плънка се откъсват три еднакви топки тесто и се разточват върху намазан с масло плот на дълги правоъгълни парчета. Поръсват се с плънката. Лентите се завиват на рула и се усукват или се правят на плитка.Козунака се поставя в намазана с масло подходящя правоъгълна форма с високи стени, след което се покрива, за да втаса отново за 1 - 1,5 часа. Аз ползвам формичка за кекс. Когато е втасал, се намазва с разбито яйце. Може да се гарнира с цели белени бадеми и да го поръси с кристална захар. Накрая фурната се загрява на 150* и първоначално козунака се пече на тази температура около 40 мин. Покрива се с фолио, за да не прегаря повече отгоре и се доизпича за още около 20-30 мин. Времето за печене зависи от големината на козунака. :–)'

Автор: Delimano
  • Възможности за плащане в зависимост от твоите нужди
    Можеш да платиш он-лайн чрез кредитна карта, на лизинг с до 36 месечни вноски или при получаване на продукта.
  • 100% гаранция
    Ако по някаква причина не си напълно удовлетворен от продукта, който си поръчал, можеш да го върнеш съгласно условията в документите, придружаващи продукта.
  • Обади ни се
    За доставка, отказ от поръчка, гаранции, сервиз и оплаквания: 02/80 843 83
  • Сигурност
    Заплащане при доставката, без риск от злоупотреба с твоята кредитна карта. Ние гарантираме пълна конфиденциалност на твоите лични данни.

Делимано България

Пазарувай тук качествени продукти за твоите дом и куня на страхотни цени.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС.

Запиши се тук за нашия електронен бюлетин:

ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ